![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOB6aA2ZqSlRdwWSGUM6nU6mikpQkjyyAhkNKM7GqmeRGFdB4a2dWE_4D4-4nXwN81-Mxve-k3orcqYAxvVC4ofqY0FSy3ml_uOV6u42r7UW59n5BbYLPwO_vm8oqXYjlsJe3vy3ATwF2M/s200/slot-machine.png)
נניח שאת מטילה מטבע, מה הסיכוי שיצא "עץ"? - נכון, 50%. ונניח שהטלת את המטבע 3 פעמים ובשלושתן יצא "עץ", מה הסיכוי שגם בפעם הרביעית יצא "עץ"? - נכון, עדיין 50%. המטבע אינו זוכר את התוצאות של הטלות העבר, ולמרות שההסתברות ל- "עץ" היא 50%, עשוי להיווצר רצף של הטלות בעל תוצאה אחידה ועדיין, בהטלה הבאה ההסתברות לכל אחת מהתוצאות – "עץ" או "פאלי" – תישאר 50%.
אסטרטגיות מסחר רבות מבוססות על הסתברויות – הסוחר יודע שתבנית מסוימת מצליחה, נניח ב- 60% מהמקרים, להניב רווח מסוים, בעוד ב- 40% מהמקרים היא אינה מצליחה ומניבה הפסד. הכפלת ההסתברויות להצלחה ולאי-הצלחה של התבנית ברווח וההפסד הנובעים מכל תסריט נותנת את תוחלת הרווח של אסטרטגיית המסחר.
כשל המהמר הוא מצב שבו הסוחר טועה לחשוב שההסתברות להצלחתה של תבנית בהתרחשות מסוימת גדלה רק מכיוון שבמספר מקרים קודמים היא כשלה. מובן שאותו כשל מתקיים גם בכיוון ההפוך.
אין הכרח להתבסס על סטטיסטיקה כדי לקבל החלטות מסחר, אולם אם אתה (כמוני) נמנה עם אלה העושים זאת, עליך להבין שאחוזי ההצלחה ותוחלת הרווח של האסטרטגיה שלך ככלל ושל כל טרייד בפרט נשארים קבועים בלי קשר לתוצאת הטריידים הקודמים. הדרך היחידה ליחס לתבנית או לאסטרטגיית מסחר מסוימים אחוזי הצלחה שונים היא לנתח מידע כמותי המבוסס על מדגם מספיק גדול.
אני לא יודע איך חשבת על זה, אבל כמה שזה נכון, אני לצערי למדתי את זה בדרך הקשה. תקופה ארוכה אחרי כל הפסד הייתי מעלה כמות, כמובן שהמסקנה הנכונה היא שכרגע התנאים בשוק אינם תואמים לאסטרטגיה.
השבמחקכמו תמיד תענוג לקרוא את הכתבים שלך.
דורון.
תודה דורון
השבמחקמאוד נכון. בספר של דן אריאלי 'לא רציונלי ולא במקרה' הוא מפרט על כשל המהמרים.
השבמחקיישר כוחך
תודה
השבמחק