כמה כסף הפסדת מביצוע פעולות שאתה יודע שאסור לעשות?
למה אתה לא עושה את מה שאתה יודע שעליך לעשות?
למה אתה חוזר על אותן טעויות שוב ושוב?
איך יוצאים ממעגל ההפסדים?
התשובות לכל השאלות האלה נמצאות במרחב המנטאלי...

יום שלישי, 10 באוגוסט 2010

אמונות והצלחה במסחר (חלק 1)

לפי המילון, אמונה היא תחושה שמשהו נכון או שמשהו קיים. בהקשר שלנו אני אגדיר אמונה כהרגשת ביטחון לגבי קיומו, או אי-קיומו, של דבר כלשהו – תכונת אופי, מאפיין, קשר בין משתנה אחד לאחר וכדומה. למעשה, בנוסף לאמונה דתית, כל אחד מאתנו מחזיק במאות אמונות הקשורות לכל תחומי החיים – אמונות לגבי האופי שלנו, לגבי היכולות שלנו, לגבי אופן פעולת השווקים הפיננסיים, לגבי אופן הפעולה של גופים ממשלתיים המשפיעים על שוק ההון, לגבי אופן התגובה של סוחרים ומשקיעים אחרים להודעות כלכליות, לגבי מגמות ארוכות טווח בכלכלה ועוד. לאמונות אלה יש השפעה מכרעת (באופן תת-הכרתי) על תהליכי קבלת ההחלטות שלנו, ומכאן נובעת החשיבות של הבנת התהליכים הקשורים להיווצרותן, לאופן השפעתן עלינו ולשליטה שיש לנו עליהן.


כיצד נוצרות אמונות?

הרגשת הביטחון לגבי קיומו, או אי-קיומו, של דבר כלשהו עשויה לנבוע ממקור חיצוני כלשהו – ספר שקראנו, דברים שאמרו לנו ההורים, דברים שאמר לנו מדריך בקורס מסחר, פרשנות שקראנו בעיתון, או ממקור פנימי – הניסיון שצברנו והלקחים שהפקנו ממנו. חשוב להבין ששני סוגי המקורות שהוזכרו מייצרים אמונה שהיא למעשה תפישה סובייקטיבית כלשהי לגבי המציאות, אך האמונה הזו אינה המציאות עצמה!

למשל, ילד מקבל במבחן ציון 90. הוריו משבחים אותו על הצלחתו, על חוכמתו, על יכולתו הרבה... חברו שקיבל גם הוא ציון 90 באותו מבחן זוכה מהוריו רק לביקורות שליליות. הם מדגישים את הטיפשות שהפגין ושגרמה לטעויות שעשה, את חוסר הרצינות שהפגין, את היכולת הלקויה שלו להתרכז... אם חוויה זו תחזור על עצמה מספר פעמים יפתח כל אחד מהילדים אמונה שונה לגבי יכולותיו, למרות שבפועל שניהם מפגינים (לפחות לעת עתה) יכולות דומות.

דוגמא אחרת, סוחר שרק סיים את הכשרתו בוחן מדד כלשהו לטווח של חמש שנים רצופות, ורואה שבמשך שנים אלה המדד טיפס בעקביות מדי חודש. מכאן הוא עשוי לפתח את האמונה שהשוק יכול רק לעלות. האמונה הזו מבוססת על נתונים של חמש שנים! על יותר מאלף ימי מסחר! היא מגובה בסטטיסטיקה מוצקה (ונכונה)! אבל ברור לכולנו שהאמונה הזו שגויה. הנתונים אכן מצביעים על כך שבמשך חמש השנים שנבחנו השוק עלה בעקביות, אך האמונה שהתפתחה מניתוח הנתונים האלה לפיה השוק יכול רק לעלות היא, כמובן, אמונה שגויה.

גם המדריך של אותו סוחר מתחיל, המפעיל באופן רווחי אסטרטגיית מסחר מסוימת כבר שנים רבות ולכן פיתח אמונה מוחלטת ביעילותה, חייב להבין שהאמונה שלו מתבססת על תנאי שוק מסוימים – אלה שהיו בתקופה שבה הוא סוחר באסטרטגיה הזו. ברור שככל שהניסיון הנצבר רב יותר וכולל מצבי שוק מגוונים יותר, כך סביר להניח שהאמונה תוכיח את עצמה גם בעתיד, אך עדיין, יתכנו שינויים במאפייני השוק, או מצבים מסוימים בהם האסטרטגיה הזו תביא להפסדים. למעשה ההיסטוריה של שוק ההון, כמו גם ההיסטוריה האנושית בכלל, זרועה בדוגמאות לאמונות "בלתי ניתנות לערעור" שלפתע התבררו כשגויות.

שלוש הדוגמאות ממחישות כיצד מתפתחות אמונות מתוך ניסיון החיים שלנו. יותר מזה, השתיים האחרונות מתבססות על ניתוח סטטיסטי של נתונים אובייקטיביים. ובכל זאת, כל הדוגמאות מבליטות את אופיין הסובייקטיבי של האמונות שלנו, ואת הפער שעשוי להיות בינן לבין המציאות.

מתוך הבנה זו, קל לראות כיצד אמונות שנרכשו ממקורות חיצוניים, קרי מתוך הניסיון והפרשנות הסובייקטיבית שנתנו לו אנשים אחרים, עשויות להיות מנותקות עוד יותר ממציאות חיינו.


כיצד האמונות משפיעות על הצלחתנו במסחר? כיצד ניתן להיעזר במערכת האמונות כדי להצליח יותר? איך רוכשים אמונות שיסייעו לנו להצליח? על כל אלה בפוסטים הבאים...

3 תגובות:

  1. הי שי
    מחכה לחלק ב'
    אכן סוחר יומי חייב חהיות גמיש, לא בממימד היומי אך כן במימד התקופתי, אנולא יכולים לנוח על זרי דפנה וליהיות משוכנעים שמה שעבד עד כה ימשיך לעבוד באותם אחוזי הצלחה גם בהמשך.
    סוחר טוב בוחן את עצמו ולומד כל הזמן.
    תודה
    גדעון

    השבמחק
  2. אהלן שי,

    בקוצר רוח מחכה למאמרים הבאים.

    רציתי שתדע, מאמרך מלפני כמה ימים אשר עסק בהגנה במסחר עם קונוטציות למשחק כדורסל ממש נחרט בזיכרוני. בימים האחרונים בהם השוק מאוד קשה לי למסחר וביישום תכניתי, אני נזכר בתוכן הכל כך נכון והמועבר יפה של המאמר שלך. אני מזכיר לעצמי שוב ושוב את הצורך ב"עבודת ההגנה" המיטבית ומשוכנע שההזדמנות "לצאת להתקפה מתפרצת מצליחה" תבוא רק כאשר עבודת ההגנה תתבצע כמו שצריך.

    תמשיך בעבודת הקודש שאתה מבצע בחידוד הסביבה המנטאלית שלנו. זו אשכרה עבודת קודש!!!

    אלכס

    השבמחק