כמה כסף הפסדת מביצוע פעולות שאתה יודע שאסור לעשות?
למה אתה לא עושה את מה שאתה יודע שעליך לעשות?
למה אתה חוזר על אותן טעויות שוב ושוב?
איך יוצאים ממעגל ההפסדים?
התשובות לכל השאלות האלה נמצאות במרחב המנטאלי...

יום שלישי, 24 באפריל 2018

הטיית האישוש במסחר ובהשקעות


לאחרונה אני נתקל בהרבה פוסטים בפייסבוק הדנים במצב בורסות המניות. האם הן ימשיכו לעלות או שאנו עדים לפרפורים האחרונים לפני הקריסה הגדולה? מה שמשך את תשומת לבי היתה העובדה שכל אחד מהכותבים מוצא חיזוקים ומספק קישורים למאמרי מומחים ולנתונים כלכליים התומכים בעמדתו. וזה הזכיר לי את אחת מטעויות החשיבה הבסיסיות, ויחד עם זאת ההרסניות ביותר, הטיית האישוש (confirmation bias).

מסתבר שהמוח האנושי סלקטיבי בבחירת המידע אליו הוא בוחר להתייחס. ברגע שגיבשנו דעה, עמדה או אמונה מסוימות, באופן תת-הכרתי מוחנו יתייחס באופן שונה למידע התומך בהן ולכזה הסותר אותן.
ראשית, ניטה יותר להבחין במידע התומך בדעתנו, ולא להבחין בזה הסותר אותה.
בנוסף, לאחר שכבר נחשפנו למידע, תהיה לנו נטייה ליחס משקל גבוה יותר לזה התומך בעמדתנו לעומת זה הסותר אותה. למשל, בהקשר של מצב בורסות המניות, נניח שלדעתנו המדדים ימשיכו לעלות. אם נקרא דעת מומחה החושב שמגמת העלייה תימשך, נראה בכך חיזוק איכותי לדעתנו הנכונה (אחרי הכול, הכותב הוא "מומחה"!). אם, לעומת זאת, ניתקל בדעת מומחה החושב הפוך, נייחס לו אינטרסים סמויים שבגללם הוא מציג דעה שכזו ("בטח יש לו אינטרס שמחירי המניות ירדו!")

חוסר הסימטריה בעצם קליטת המידע, והן בפרשנות ובמשקל שאנו מייחסים לו, גורם לתופעת כדור שלג שבה רמת הביטחון שלנו בדעה, בעמדה או באמונה שלנו הולכים ומתעצמים, לכאורה על סמך מידע ועובדות התומכים ומחזקים אותם. מצד שני, הדעה ההפוכה לשלנו נראית יותר ויותר טיפשית וחסרת בסיס. הטיית האישוש גורמת לנו להרגשת ביטחון מדומה, ובכך חושפת אותנו ללקיחת סיכונים גדולים מדיי, לעיוורון ביחס למגוון התסריטים או האפשרויות הקיימים, ובסופו של דבר עלולה להביא לקבלת החלטות שגויות באופן קיצוני.

בהקשר של השקעות בשוק ההון, במידה שאתם חושבים שהשוק ימשיך לעלות, הטיית האישוש תימנע מכם לזהות מבעוד מועד את האיתותים לסיום המהלך, ולהתכונן לכך על-ידי מימוש חלק מהתיק, רכישת הגנות וכדומה. היא גם עלולה לגרום לכם להגדיל את החשיפה למניות כאשר השוק יתחיל לרדת, מתוך אמונה ש- "כל ירידה היא הזדמנות לקנות עוד מניות לקראת העלייה הבאה."

אם האמונה שלכם היא שהשוק עומד לרדת, הטיית האישוש תמנע מכם לזהות שהשוק בעצם נמצא במגמת עלייה ברורה, ולכן לא תיהנו ממהלך העליות הזה.


מה הפתרון?
ראשית, עלינו להבין שגם אנו חשופים להטיית האישוש, אפילו מבלי להיות מודעים לכך. לכן צניעות, מעט ספקנות, וקמצוץ של חוסר ביטחון לגבי נכונות עמדתנו יתקבלו בברכה. עלינו לפעול באופן מודע ושיטתי כדי להיחשף למגוון הדעות והעמדות, במיוחד לאלה הסותרים את שלנו. את אלה התומכות בה נזהה בלי מאמץ.
בנוסף, ככל הניתן, מומלץ לבנות תהליכי קבלת החלטות אובייקטיביים, ולא סובייקטיביים. בהקשר של שוק ההון, למשל, הגדרת מגמת השוק בעזרת ממוצעים נעים 200 ו- 50, וזיהוי נקודת היפוך המגמה באמצעות "הצטלבות המוות" (או, לאחר ירידות, "הצטלבות הזהב") תהפוך את תהליך קביעת מגמת השוק לאובייקטיבי לחלוטין. בעצם, זהו היתרון הגדול של כל אסטרטגיות המסחר וההשקעה הטכניות – הן מוציאות את שיקול הדעת האנושי, ולכן את הטיית האישוש (כמו גם הטיות חשיבה אחרות), מתהליך קבלת ההחלטות.



ברור שהפיכת תהליך קבלת ההחלטות לאובייקטיבי, והתגברות על הטיית האישוש לא מבטיחים שכל החלטה שנקבל תוכיח את עצמה כנכונה. לא בשוק ההון ולא בחיים בכלל. אחרי הכול, כמו שאמר פרופסור עמוס טברסקי, "החיים הם ענן של אפשרויות", ופוטנציאל ההתרחשות של כל אפשרות נמדד בהסתברויות ולא באופן מוחלט.


















3 תגובות:

  1. שי , מה דעתך שתעשה וובינר על הגדרת מגמת השוק בעזרת ממוצעים נעים 200 ו- 50 .
    בברכה, מיכאל

    השבמחק
  2. שי , תודה רבה על הגדשת הנושא החשוב הזה .לי יש מספיק הטיות מסוג הזה .
    חושב , עכשוו היה יותר מבוקר . בברכה, מיכאל .

    השבמחק